Cuma günü öğleden sonra,Kenan Gişan'la birlikte oğlunun imtihana gireceği yeri görmek için Uludağ Üniversitesine gittik.
.
Sezon başından bu yana yürüttükleri proje çalışmalarını yerinde görmek ve Hürrem'e ait larva transferinin sonuçlarını öğrenmek amacıyla AGAM'a uğrayıp, epey sohbet ettik.
O gün şanslı günümüzdeymişiz, Selvinar Çakmak hanım tarafından yapılan, suni dölleme çalışmasını da canlı olarak izledik.
Suni tohumlama aleti
Uygulamadan görüntüler
Karbondioksit gazıyla bayıltılan ana arıya, erkek arılardan alınan sperm enjekte ediliyor.
Suni dölleme işlemi tamamlanan ana arının gelişim takibi yapılmak üzere bir kanadı kesiliyor ve yaşını belirleyen renkte numara yapıştırılıp kayda alınıyor.
Daha önce İbrahim Çakmak hocanın bahsettiği, tam bir çekirdek koloni oluşturacak kapasitedeki, ana arı çiftleştirme kutusunu da yerinde inceleyip, ölçülerini aldık.
Kutu 6 çerçeveli, hem dikine, hemde enine kullanılabilecek yapıda, çerçeve ölçüleri bizim kullandığımızdan daha derin.
Besleme üstten yemlik şeklinde, biz kutuyu, arılı 4 çerçeve ve geriye kalan iki çeçevelik bölümüne besleme amaçlı sallama şurupluk düşünüyoruz.
Çerçeveleri daha derin olacağı için kışlatma konusunda daha verimli olacağı kanaatinden yola çıkarak, deneme amaçlı imalatına karar verdik.
Sohbet esnasında, suni döllemede erkek arı sıkıntısı çektiklerinden bahsedince, ben de getirebileceğimi söyledim.
Erkek arıları koyacağımız kafeslerden 5 adet alarak ayrıldık.
Pazar günü Yalova Kurtköyden Zafer Akçay arkadaşımıza, Kenan Gişan ile birlikte, Hürrem'den larva transferi yapmak için sözleşmiştik.
Aynı gün Eskişehir ekibi de, Halil bilen'e ait, bala çalışacak kolonileri, Karacabey Kurşunlu'ya getirip dönerken, bendeki emanetlerini almak üzere Gürle'ye uğrıyacaklardı.
Tabi bu planlar önceden yapıldığı için kısa süreli de olsa mini bir forum şeklinde olacaktı.
Kenan bey'in akrabası, Ramazan Kılıç arkadaşımız, Yalova Esadiye köyüne arı getirmiş, arayınca yolu tarif ettik larva transferine başlamadan önce yetişti.
Larva transferi öncesi çanakların temizliği yapılıp şerbet püskürtülerek, bakıcı koloniye verildi ve tekrar alınarak, takviye arı sütü ile transfere hazırlandı.
Eskişehir ekibinin gelişine daha zaman olduğu için larva transferini yapıp, AGAM'teslim edilmek üzere erkek arı hasadını da aradan çıkardık.
Nihayet Eskişehir ekibi, yorgun bir vaziyette köye intikal ettiler,
Epey sohbet edip bilgi paylaşımından sonra, emanetlerini alıp yola çıktılar.
Arılık sayelerinde şenlendi, hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.
Fotoğraflar, Kenan Gişan, Halil bilen ve Yusuf Gürbüz'e ait, kendilerinden izin almadan kullandım.
Ceza keserlerse veririz Hürrem larvalarından, ödeşiriz.
Mehmet abi bizde sizleri Eskişehir'e bekleriz.Herşey için teşekkürler...
YanıtlaSil