GÜRLE ARICILIK

14 Mayıs 2012 Pazartesi

KESTANE AÇMAYA BAŞLADI ve ANA ARI ÇALIŞTAYI

Havaların yağışlı gitmesi sebebiyle geçen sene geciken arı mevsimi  bu sene havaların uzun süreli sıcak gitmesi sebebiyle bu sene erken başladı.

Kestane çiçeği mevsim normallerine göre Haziran ayının 5'i gibi açmaya başlardı, şu an açmak üzere.







Bol nektar veren karaçalı önce açar, ardından kestane, onun ardından ıhlamur açar ve kesintisiz bir bal akımı olurdu.

Bu sene hepsi aynı anda açacak gibi, İnşallah havalar uygun gider de çok güzel bir kokteyl bal alırız.

İlk transfer sonucu çıkan ana arılar daha yumurtlamamıştı.

Bakıcı koloniye doğan ana arı çiftleşmiş, attığı yumurtalar larvaya dönüşmüştü bile.

Kutuyla normal koloni arasında ana arı gelişiminde bariz fark var.

Kadrosu fazla olan kovandaki sıcaklık ve arı sütü salgılayan arıların bol olması, ana arının daha çabuk gelişmesine ve erken yumurtlamasına olumlu katkı yaptığını söyleyebilirim.




9Mayıs Çarşamba günü büyük bacanağın cenazesi için Yalova Kocadere köyündeydim.

Evin önünde bulunan arılığın üzerinde arı kuşları sürü halinde dolaşıyor, arada atılan tüfek sesine dağılıyorlar, peşinden daha kalabalık olarak yine geliyorlar.



Bu olay gün boyu devam etti, eğer sürekli bu şekilde taciz sürerse arı bırakmayacaklar gibi.

Cuma günü için ( Arıcı Kral )  Alper Gürman'la sözleşmiştik, kutuları arılandırıp Bursa'ya gelecek, oradan da ana arı larva transferi için Gürle köyüne arılığıma gidecektik.

Saat 10 gibi işyerime uğrayıp beni aldıktan sonra köye doğru yola çıktık.



Tabi işe alışverişle başladık, ne de olsa çalıştıktan sonra acıkacağız.

Menüde fazla bir şey yok, sadece eşkiya tavuğu ekmek ve meşrubat, su çeşmeden.



Önce anaç koloniden uygun çerçeve seçip ardından meme başlatıcı bakıcı koloniyi hazırladık.

Tabi Varroa mücadelesini unutmamak lazım.

Kolonide kapalı yavru olmayınca iş çok kolay, 2 gr oksalik asit buharlaştırma yaptımmı olay bitmiştir.

Ardından  transfer çıtasını şuruplayıp bakıcı koloniye verdik.

Bu arada köyde arıcılık yapan, kendisi Balıkesir Gömeç'te çalışan İsmail Tuna' da çalıştaya katıldı.



Meraklı yetenekli ve arıcılıkta geleceği olan bir arkadaş.

Transfer çıtası bakıcı kolonide temizlenirken yemek işini de aradan çıkaralım dedik ve işe koyulduk.

Tavuğu tenekenin altına kapatıp ateşi yaktım ve yaklaşık bir saat sonra tavuğu mahpusluktan kurtardım.



İsmail tavuğa yiyecek gibi bakmaya başladı.

Ben larva transferi öncesi yüksüklerin içersine sulu arı sütü koyuyorum, tutma oranı daha yüksek oluyor.

                                             

Bu işi larva transferi için düşündüğüm çulluk tüyünden yaptığım bir aletle yaptım.





Bu tüyden bir kuşta iki adet bulunuyor, ressamlar hassas ve ince çizgileri çizmek için bu tüyden yapılmış fırça kullanıyorlar.
Larva transferinde petek gözleri derin olduğu için çok pratik olmadı ama peteklerin fazlalıkları traşlanırsa larvaya hiç zarar vermeden rahatlıkla kullanılabilir.




Yemekten sonra larva transferini bitirip çeçeveyi meme besleyici koloniye teslim ettik.



İş bitimi köy kahvesinde arkadaşlarla demli çayımızı da içtikten sonra Bursa'ya döndük.

Artık sonuçları ilerde paylaşırım.

3 yorum:

  1. evvelki yıllarda çiçekler sırayla açardı
    artık çiçek açma zamanları birbirine karışmış durumda buradada durum aynı
    kuresel değişikliktenmi acaba
    başarılar

    YanıtlaSil
  2. Taşkın bey ülkemizde yıkıcı kasırga ve hortumlar görülmezdi, sadece tropikal iklim kuşağında olan ülkelerde olduğunda duyardık.

    Şimdi Akdeniz kuşağından İç ve Doğuanadolu'ya doğru hortum haberleri duymaya başladık.

    Yağış ve mevsim sıcaklıklarında da kayma var.

    Dünyanın insan eliyle bozulan dengeleri felaketlere davetiye çıkarıyor.

    Bu sene olan durumlar da küresel ısınma dediğimiz değişikliğin sonuçları olması kuvvetle muhtemel.

    YanıtlaSil
  3. slm
    işlerinizde kolaylıklar . transferleriniz hayırlı olur inşallah.
    abi
    tavugun alt tarafına patates ve sogan domateste iyi oluyor afiyetler ola

    YanıtlaSil